Bokförlaget Max Ström, 2024-01-08

Foto: Magnus Ragnvid

Ny bok om fetter och deras påverkan på vår hälsa

Kroppen behöver fett och rätt sorts fett kan göra oss starkare och friskare, samtidigt som fel sorts fett kan få motsatt effekt. Så hur ska vi veta vilket som är vilket, och varför? Det reder entreprenören Fernando Di Luca ut i den nya boken Fett – för ett gott liv.

Sveriges främsta ambassadör för olivolja

Foto: Magnus Ragnvid

Fernando Di Luca kom från Italien till Sverige 1961. Skillnaden mellan de båda länderna visade sig allra tydligast på matbordet. Mängden mejeriprodukter vi äter här chockade italienaren. Mjölk, grädde, filmjölk och yoghurt. Och alla mackor med smör! Senare lärde han sig att Sverige är ett av de länder i världen där man äter mest animaliskt fett. Och att vår matkultur – till skillnad från medelhavskostens alla kända fördelar – ger oss hälsonackdelar. Idag har Fernando gjort sig känd som Sveriges främsta ambassadör för olivolja.

Fernando Di Luca:

– Jag är nästan 90 år gammal nu, och jag har skrivit den här boken för att sprida ett viktigt budskap. Jag är bekymrad för framtiden och folkhälsan! Dagens vetenskap är tydlig: Vegetabiliskt fett är bättre för kroppen än animaliskt. Det har forskarna vetat i många år, och berättat på alla sätt de kan. Nu vet vi också att den höga konsumtionen av mat från djurriket påverkar klimatet väldigt negativt. Ändå verkar vi inte kunna – eller vilja – ändra våra matvanor.

Fernando guidar sin läsare lätt och läsvärt genom vetenskapliga fakta, enkla råd och tänkvärda samband mellan fett och hälsa. Genom att välja rätt kan man bygga både hjärna och kropp, och öka sin motståndskraft – inte minst mot allvarliga folksjukdomar som cancer, hjärt- kärlproblem och Alzheimers sjukdom.

Men Fett – för ett gott liv läxar inte upp någon – utom möjligen politiker och makthavare inom livsmedelsindustrin. – Ibland skulle jag bara vilja ställa mig upp och berätta för den svenska livsmedelsbranschen att vi alla måste skärpa oss. Vi har stor makt, och med det följer naturligtvis ett stort ansvar.

Varför har Sverige till exempel så hög smörkonsumtion att man måste importera var tredje paket från andra länder? Det motsvarar faktiskt precis den minskning på 30 procent som Livsmedelsverket visar att vi skulle behöva göra, av hälso- och miljöskäl. Min slutsats är att vi skulle kunna dra ner rejält på smöret utan att det drabbar svenska bönder alls. Däremot skulle folkhälsan förbättras avsevärt.

I slutet av boken är stridbarheten som bortblåst. Där presenterar Fernando en lång rad av härliga medelhavsrätter – så goda att man alldeles glömmer att de lagas med precis lagom mycket av de fetter som vetenskapen förordar.

Innehållet i boken är faktagranskat av Mai-Lis Hellénius – professor, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och specialist på hur man förebygger hjärt-kärlsjukdom med rätt mat och klok livsstil.

Om Fernando Di Luca

 

Fernando Di Luca föddes i italienska Pesaro 1936 och kom till Sverige som 25- åring. Han har ägnat större delen av sitt liv åt att få vårt smör- och gräddland att äta och leva mer italienskt, bland annat genom att börja importera olivolja under varumärket Zeta redan 1974. Efter att ha lämnat över sitt familjeföretag till nästa generation har han nästan uteslutande ägnat sig åt att studera matens påverkan på vår hälsa och blommat ut som en passionerad folkbildare och rättfram debattör.