Bokförlaget Max Ström, 2023-11-13

Mästerkockarna bjuder till ett hållbart och vilt smörgåsbord

Smörgåsbordet är tradition, en institution av klassiska smaker och hantverk av klassisk, svensk mat. I den nya kokboken Det vilda smörgåsbordet vill kockarna Gert Klötzke och Niclas Wahlström ta det traditionella smörgåsbordet till nya nivåer och bjuda på det bästa den svenska naturen har att erbjuda. Med fokus på det lokala bjuds vi på en viltbuffé av exklusiva rätter från våra skogar, ängar, hav och fjäll.

Författarna:

– Med vårt vilda smörgåsbord vill vi visa en ny dimension genom att tänka mer naturligt, hållbart och långsiktigt. Vårt sätt att tillaga och servera ett smörgåsbord i små smakbitar kombinerat med alla fantastiska råvaror från landets skogar och sjöar är framtiden. Med härliga lokala råvaror och inspiration från världens alla smaker skapar vi en måltid att minnas – för alla sinnen.

Fokus på hållbart med lokala råvaror

I Det vilda smörgåsbordet bjuds vi på ett smörgåsbord fyllt av viltkött, vildfågel, insjöfiskar och råvaror från skogen, såsom svamp och bär. I boken får vi ta del av närmare 150 recept med närproducerade och klimatsmarta råvaror som på många sätt är världsunika och ett svenskt kulturarv. Alla sorters viltkött tillagas på en mängd sätt för att ta tillvara så mycket som möjligt av viltet. Med ett fokus på hållbarhet kan det inte bli mer klimatsmart än att använda utsökta lokala råvaror.

Utöver ett stort fokus på det lokala och hållbara, vill författarna också bringa liv i mycket av den traditionella kunskap och hantverk som är en del av det svenska matarvet. Vi får därför ta del av tips på hur man saltar, gravar och röker mat samt hur man gör korv, paté eller lägger in sill. Eleganta råvaror och ett förfinat hantverk, med smaksättningar och influenser från jordens alla hörn, resulterar i delikata små munsbitar perfekta för att pryda smörgåsbordet.

Välkommen till bords!

Om författarna

Gert Klötzke hör till en av våra mest merittyngda kockar. Han började tävla 1986 och blev i rask följd Årets viltkock, Årets kock och lagledare för det kocklandslag som vunnit flera OS- och VM-titlar. Han har Sveriges första professur i gastronomi vid Umeå universitet och ett stort antal kokböcker bakom sig, inte minst om vilt och hälsa.

Niclas Wahlström är Executive Chef på Steam Hotel i Västerås. Han är en hängiven jägare och fiskare och älskar mat som kommer från skog och sjö. Tillsammans med Gert Klötzke och Fredrik Eriksson har han skrivit den prisbelönta kokboken Nobelfesten, vilken blev utsedd till världens bästa kokbok 2017 av Gourmand World Cookbook Award och Smörgåsbord – alla klassiska recept i modern stil, som i samma tävling knep en silvermedalj som världens mest innovativa kokbok 2009.

Per Erik Berglund är en professionell fotograf med ett flertal prisbelönta kokböcker i bagaget. Detta är hans sextonde kokbok. Sedan många år är han Svenska Kocklandslagets fotograf. Per Erik har haft ett stort antal utställningar och är representerad på Nationalmuseum.