Bokförlaget Max Ström, 2023-01-23

50 omvälvande innovationer – alla från Sverige

Vad har Wettextrasan, pacemakern, respiratorn och bärselen gemensamt? Ser man till folkmängd har få länder skapat lika många innovationer som Sverige. I boken Svenska innovationer som förändrat världen berättar författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer om 50 omvälvande innovationer, alla från Sverige.

Sverige rankas som ett av de mest innovativa länderna, sett till antal historiskt banbrytande uppfinningar, patent i förhållande till folkmängden eller nystartade innovationsföretag. Den traditionella förklaringen till denna position som innovationsland är den starka ingenjörstraditionen i Sverige. Men det finns även andra faktorer som gör att just Sverige haft så många framgångsrika uppfinnare och innovatörer.

Eva Krutmeijer:

– Innovationerna i boken spänner över trehundra år och många är världskända, som propellern, kullagret och skiftnyckeln. Men det finns också många vi möter i vardagen utan att vi tänker på att de är svenska, som exempelvis pacemakern, Wettextrasan, Bluetooth och ultraljudet. Flera av innovationerna var självskrivna – som dynamiten, separatorn och rollatorn – andra smög sig in på listan allt eftersom och krävde ibland svåra diskussioner och tuffa prioriteringar. Vi ville att slutresultatet skulle bli en attraktiv blandning av smått och stort, vardagsnära och forskningsbaserade, enskilda genier och framgångsrika samarbeten.

Historikern Henrik Berggren och vetenskapskommunikatören Eva Krutmeijer utforskar i boken de bakomliggande faktorerna till varför Sverige är så innovativt – varav några är överraskande. I 50 fängslande berättelser om färgstarka människor växer ett djupare mönster fram.

Eva Krutmeijer:

– Det är på många sätt ett svårt världsläge som påverkar oss alla. Krig, klimatkris och inflation räcker för att känna sig håglös. Därför har det varit så stimulerande att skriva om människor som trots motstånd och umbäranden trott på sin idé. Genom att lyfta fram historierna bakom välkända svenska innovationer har vi känt hopp för framtiden och det vill vi gärna sprida till andra.

Boken görs i samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och förordet är skrivet av H. M. Konungen Carl XVI Gustaf i egenskap av akademiens beskyddare. Det framåtriktade efterordet är skrivet av akademiens VD, professor Tuula Teeri.

Henrik Berggren är journalist, författare och fil. dr i historia. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter och skrivit en rad verk.

Eva Krutmeijer har över trettio års erfarenhet av att kommunicera forskning och leda samverkansprojekt mellan akademi, näringsliv och samhälle.