Bokförlaget Max Ström, 2022-10-31

Foto: Cooper & Gorfer

Utopia av Cooper och Gorfer prisas av Svensk Bokkonst

Between These Folded Walls, Utopia av Cooper och Gorfer är mottagare av 2021 Svensk Bokkonst pris. Sarah Cooper och Nina Gorfer, konstnärsduon bakom Utopia, var en av mottagarna vid Svensk Bokkonsts prisutdelning på Kungliga biblioteket.

"Ett utmärkt tryck med läckert poppande färger. Stilig och fantasifull typografi i illustrativ textlayout. Betraktaren sugs in i bokens rum, som rakt in i en tavla." Så löd Svensk Bokkonst motivering när Sarah Cooper fick mottag diplom vid prisgalan på Kungliga Biblioteket den 27 oktober.

I en serie suggestiva porträtt utforskar konstnärsduon Sarah Cooper och Nina Gorfer tanken om Utopia i vår tids diaspora. Unga kvinnor, vars liv har präglats av tvångsmigration, fotograferas som gudinnor iklädda storslagna kostymeringar. Boken låter oss kliva in i en färgglad utopisk teater som hyllar kvinnlig kraft, och samtidigt får den oss att känna av den virvelvind som utgörs av svårigheter, hopp och förändring.

Cooper & Gorfer utgörs av konstnärsduon Sarah Cooper (USA, 1974) and Nina Gorfer (Österrike, 1979). Den baserar sig på berättelser av kvinnor duon mött och samarbetat med och utforskar ämnen som minne, migration, förskjutning och skapande av identitet. Deras konstverk har genom åren brett ställts ut hos hyllade museum och institutioner. Between These Folded Walls, Utopia är den första titel de ger ut hos Bokförlaget Max Ström och utkommer på engelska.

Om Svensk Bokkonst

Svensk Bokkonst väljer varje år ut 25 böcker som får ta emot Svensk Bokkonst diplom i samband med den stora prisgalan. De utvalda bidragen presenteras i en utställningskatalog och på Svensk Bokkonsts hemsida. Böckerna visas upp på Kungliga biblioteket i Stockholm och på utställningar på olika platser i Sverige och internationellt under ett år. Dessutom representerar de Sverige i den internationella boktävlingen Die Schönsten Bücher aus aller Welt som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

För ytterligare information och pressbilder kontakta:

Ingrid Embäck, PR- och kommunikationsansvarig, +46 (0) 735 000 114,  press@maxstrom.se