Bokförlaget Max Ström, 2020-01-27

Svenska hjältinnor utsedd till bästa barnbok

Svenska folket har röstat fram Svenska hjältinnor till årets bästa barnbok. Priset syftar till att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Det är också en tydlig illustration till den fantastiska respons som boken fått hos både barn och vuxna. Adlibrispriset har delats ut i sju kategorier och totalt 25 000 bokälskare över hela landet deltog i omröstningen.

Författarna Anna Nordlund och Colette van Luik har tillsammans med en rad illustratörer skapat en bok som lyfter fram 100 kvinnor som åstadkommit något speciellt, stått upp för sina ideal eller förverkligat sina drömmar.

Svenska hjältinnor

Här skildras en godisälskande sjörövare, en framgångsrik kaffedrottning och en lillasyster som vågade visa världen att man får vara precis som man är. Boken skildrar hundra svenska kvinnor från vikingatiden till idag, både välkända och mindre kända, var och en tillsammans med deras livshistoria och en fantasirik originalillustration.

Svenska hjältinnor vänder sig främst till alla unga – tjejer och killar – som kommer fortsätta kampen för en bättre värld. Men kanske kan boken också slå an en ton bland de äldre. Kanske finns det ännu fler hjältinnor bland dem. Kanske din mamma, syster, mormor eller farmor? Eller kanske du själv?

Om författarna

Anna Nordlund är forskare i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och har en bakgrund som journalist. Hon undervisar i barnlitteratur och litteraturdidaktik på lärarprogrammen och har gett ut flera böcker om Selma Lagerlöfs författarskap, bland annat Selma Lagerlöf: Sveriges modernaste kvinna på Max Ström.

Colette van Luik är journalist och skribent. I många år var hon anställd på SVT och TV4. Numera frilansar hon för olika magasin och tidskrifter. Hon har även arbetat som kommunikationsansvarig på stiftelsen Berättarministeriet samt pressekreterare på Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks. Hon har skrivit tre böcker utgivna av andra förlag samt varit redaktör för #metoo – 100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras, utgiven av Max Ström.