Bokförlaget Max Ström, 2019-09-06

Svenska hjältinnor – 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor

Det här är en samling berättelser som är alldeles sanna. Det är historier om fantastiska svenska tjejer och kvinnor, som var och en på sitt sätt har stått upp för sig själva och för andra.

Den 15 augusti lanseras Anna Nordlunds och Colette van Luiks fängslande encyclopedia över svenska hjältinnor genom tiderna – rikt illustrerad av mer än 30 av Sveriges mest framstående illustratörer (Stina Wirsén, Jenny Wik mfl.).

Här skildras en godisälskande sjörövare, en framgångsrik kaffedrottning och en lillasyster som vågade visa världen att man får vara precis som man är. Boken skildrar hundra svenska kvinnor från vikingatiden till idag, både välkända och mindre kända, var och en tillsammans med deras livshistoria och en fantasirik originalillustration.

Svenska hjältinnor vänder sig främst till alla unga – tjejer och killar – som kommer fortsätta kampen för en bättre värld. Men kanske kan boken också slå an en ton bland de äldre. Kanske finns det ännu fler hjältinnor bland dem. Kanske din mamma, syster, mormor eller farmor? Eller kanske du själv?

Om författarna:

Anna Nordlund är forskare i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och har en bakgrund som journalist. Hon undervisar i barnlitteratur och litteraturdidaktik på lärarprogrammen och har gett ut flera böcker om Selma Lagerlöfs författarskapet.

Colette van Luik är journalist och skribent. I många år var hon anställd på SVT och TV4. Numera frilansar hon för olika magasin och tidskrifter. Hon har även arbetat som kommunikationsansvarig på stiftelsen Berättarministeriet samt pressekreterare på Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks. Hon har skrivit tre böcker utgivna av andra förlag samt varit redaktör för #metoo – 100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras, utgiven av Max Ström.