Bokförlaget Max Ström, 2023-11-06

Foto: Daniel Bäckström

Stockholm då och nu skildras i historisk fotobok

Mycket har förändrats i Stockholm under de senaste 100 åren, samtidigt som mycket också är sig likt. Författaren och fotografen Karl Kadhammar har genom en crowdfundingsuccé tagit fram nya fotoboken En förvandlad stad där han skildrar Stockholms utveckling och slår hål på myten om att det var bättre förr. Han bjuder in till en visuell tidsresa där historien och nuet går hand i hand, genom att unika historiska arkivbilder får sällskap av nytagna bilder på exakt samma plats.

Karl Kadhammar:

– Stockholm har under de senaste hundra åren förändrats och omdefinierats, från en ”stad i världen” till ”världens stad”. Med undantag för några arkitektoniska snedsteg och väl djärva beslut i stadsplaneringen är jag ändå av uppfattningen att Stockholm är bättre och vackrare nu än någonsin. Det är också det jag försöker förmedla med mina bilder. Allt är givetvis inte perfekt, men framtiden ser ljus ut. Och fortfarande flyttar folk hit i hopp om en bättre framtid för sig själva och sina nästkommande.

Det finns alltid något att upptäcka i Stockholms myllrande stadsliv, i gränder, på gator och torg. Cykelbud möter varandra, nymålade fasader trängs med gamla slitna hus och gamla landmärken står stadigt där de alltid stått. Förändring är den enda konstanten — men i gamla foton påminns vi också om att allt går igen. Tekniska framsteg görs och nya innovationer blir en del av våra liv, men våra behov och beteenden förändras väsentligen inte alls. Så kan vi använda det förflutna för att förstå vår egen tid.

Utrustad med mobilkamera och en stark berättarröst har Karl Kadhammar under flera år utvecklat ett bildmässigt samspel mellan historiska arkivbilder och nytagna bilder på sitt Instagramkonto “I en förvandlad stad”.

I boken En förvandlad stad presenterar Karl Kadhammar nu sina bästa kombinationer, som bygger på gemenskap och har tagits fram tillsammans med hans följare och stadens invånare genom crowdfunding till att bli stockholmarnas fotobok. Hans medryckande texter är små berättelser – som tydligt visar att det sällan var bättre förr. Resultatet är en fascinerande resa genom både tid och rum.

Ur boken

En följare beskrev det som händer när man tittar på mina bildjämförelser som att man får en inblick i ett annat universum. Jag gillar formuleringen, det är just så det känns. På Hornsgatan strömmar stockholmare förbi – mig inkluderad – på väg till jobb, någon affär eller kanske ett kafé på Mariatorget. Ingen av oss reflekterar över att det just på den här platsen ringlade en brödkö för drygt hundra år sedan. Trots dagens höga priser var tiderna ännu mer kärva då. Den insikten skänker ödmjukhet. Jag tar min bild. Sedan fortsätter jag mot Mariatorget.

Om Karl Kadhammar

Karl Kadhammar är författare, fotograf och producent på Sveriges Radio. Han driver instagramkontot @i_en_forvandlad_stad med drygt 52.000 följare. En förvandlad stad blev till tack vare en crowdfunding-kampanj där nästan 1 500 personer förbeställde boken och därigenom möjliggjorde produktionen.