Bokförlaget Max Ström, 2023-10-10

Promtografen och konstnären Annika Nordenskiöld prisas på australiensisk fotofestival

Den svenska konstnären och skulptören Annika Nordenskiöld tilldelas förstapris på Ballarat International Foto Biennale i Australien, där det just nu hålls en fotobiennal. För första gången finns en speciell avdelning för Peculiar pictures, det vill säga AI-genererade bilder. Annika har i konkurrens med 200 andra bilder i kategorin vunnit med promtografit “Twin sisters in love”, som finns med i den nyutgivna boken From Nothing.

Annika Nordenskiöld:

– Jag är överväldigat glad över att vinna “prompted peculiar”, det första AI-priset i världen. Är det fantasi eller verklighet? Något jag fått höra hela mitt liv. Att befinna sig någonstans i mellanrummet, drömma sig bort eller fram har varit en av mina största drivkrafter. Och i konsten är detta möjligt. Att visualisera inre världar. Med AI som verktyg blir den till en slags portal, där jag kan besöka allt jag bara drömt om. Jag kan bli bästa vän med en bläckfisk. Allt är möjligt.

Boken From Nothing innehåller ett stort urval av bilder som har skapats genom promtografi, en form av AI-teknik. Konstnären Annika Nordenskiöld har använt sig av artificiell intelligens för att gestalta sina drömmar och inre fantasier. Platserna, personerna eller varelserna som finns i boken existerar inte i verkligheten, utan de har istället utvecklats och framkallats genom mänsklighetens kollektiva erfarenheter. Projektet har resulterat i en bok, som är både vacker och spännande.

Annika Nordenskiöldär en väletablerad konstnär och skulptör från Sverige som använder AI för att skapa sin konst. Hon har haft många utställningar genom åren, varav den mest uppmärksammade var den med bilderna som presenteras i From Nothing.

Ballarat Interational Foto Biennale grundades 2005 och är Australiens mest betydelsefulla och prestigefyllda fotofestival. Utställningen hålls i historiska Ballarat, Victoria, och lockar framstående fotografer från hela världen.