Bokförlaget Max Ström, 2022-10-28

Per Kallstenius samlar Stockholms historiska kartor i bok

Kartor är en fantastisk nyckel till att se en stads framväxt. Stockholm – staden i kartor är ett praktverk där stadsarkitekt Per Kallstenius visar vår huvudstad på ett helt nytt sätt. Genom att gå in i kartornas fantastiska detaljer ser vi hur människan har låtit en stad växa fram genom fyra sekel. Fram tonar en stad som växer i samklang med naturen på malmar och runt vattnet.

Staden i kartor, Stockholm historiska kartor 1590 – 1965 tar oss med genom sekel av ständig utveckling i Stockholm. Från en liten stadskärna på Stadsholmen och Riddarholmen med några tusen invånare till en storstad med ett myllrande gatuliv. De enastående kartorna i boken har skapats av en rad banbrytande kartografer – den epokgörande pionjären Anders Bure med de tidiga kartorna, den energiske Carl Gripenhielm med sin magnifika Mälarkarta, den europeiska giganten Johann Homann med sina rikt illustrerade kartor för att bara nämna några.

Per Kallstenius:

– Kartor är något man verkligen kan försjunka i – att vandra från helheten till de många detaljerna. Det har varit utgångspunkten för denna bok där läsupplevelsen grundas just på det.

Per Kallstenius berättar också i denna bok om den tekniska utvecklingen. Från triangulering med enkla dioptersikten, vattenpass och stakkäppar till den modernare teknik som tog fart med teodoliten. Boken är ett praktverk fyllt med inte enbart detaljerade kartor utan också berättelser om utmaningar, strapatser och drömmar – välkomna på tidernas stadsvandring!

Per Kallstenius har varit stadsarkitekt i Stockholm under åren 1984–1989 och 1993–2010. Han är den femtonde i ordningen och den ende som innehaft den tjänsten två gånger sedan Nicodemus Tessin den äldre utsågs till stadsarkitekt i Stockholm 1661. Som stadsarkitekt har han legat bakom mycket av Stockholms förnyelse. Han är en passionerad skribent, fotograf och akvarellist och har tidigare gett ut böckerna Stockholm – ett världsminne, Stockholm – vattnet, öarna och staden och Minne och vision – Stockholms stadsutveckling i dåtid, nutid och framtid.

För ytterligare information och pressbilder kontakta:

Ingrid Embäck, PR- och kommunikationsansvarig,  +46 (0) 735 000 114, press@maxstrom.se