Bokförlaget Max Ström, 2023-10-13

Foto: Carl Bergstrand

Norrskensentusiast släpper heltäckande handbok om ljusfenomenet

Nu drar säsongen för norrsken äntligen igång! Det många inte vet är att man inte behöver resa upp till nordligaste Norrland för att få chansen att se ett norrsken, faktum är att fenomenet blivit allt vanligare och beräknas bli ännu större kommande åren. Norrskensentusiasten Carl Bergstrand och medgrundaren till Facebook-sidan Norrsken Sverige är nu aktuell med boken Norrsken – den heltäckande handboken där han vill inspirera och förbereda fler på hur man upplever en av de allra mest fascinerande och mäktiga upplevelser som naturen kan erbjuda.

Carl Bergstrand:

– Jag vill vara en norrskens-inspiratör och min förhoppning med denna handbok är att den ska svara på alla frågor som jag själv hade när jag började söka på natthimlen. Men även att den ska inspirera. Tanken är att du, precis som jag, lättare ska få se och ta del av detta fantasieggande skådespel. Samtidigt vill jag också erbjuda en fascinerande inblick i vår nära rymd av plasma, elektriska strömmar och magnetfält, alla dirigenter bakom denna nattliga föreställning av ljus.

Foto: Carl Bergstrand

De kommande åren kommer med all säkerhet att innebära fler och starkare norrsken över världen eftersom solens aktivitet når sin höjdpunkt. Den här handboken ger läsaren en förklaring till varför, hur och när. Samt givetvis konkreta tips: allt från klädval till kamerainställningar och tålamod och sömn.

Norrsken innehåller något för alla och vill inspirera och motivera fler att ta sig ut i natten och upptäcka ljusfenomenet. Med en blandning av härliga bilder och förståeliga förklaringar till vad är ett norrsken är, är detta den ultimata guiden. Boken passar både den som aldrig tidigare sett norrsken och den inbitne fantasten som vill veta mer om sambandet mellan solvindsplasmat och jordens magnetfält – och kanske kunna göra sina egna norrskensprognoser.

Carl Bergstrand är humanist, sjuksköterska och fotograf bosatt på Gotland. Han har under tio års tid förundrats av norrsken och är en av grundarna till Facebooksidan Norrsken Sverige som idag har över 170 000 följare. Med sin passion för norrskenet har han genom pedagogik, tålamod, värme och humor lyckats övertyga människor över hela Sverige att lämna tv-sofforna och rusa ut i natten och uppleva norrskenet. Norrsken – den heltäckande handboken är hans debutbok.