Bokförlaget Max Ström, 2023-03-13

Foto: Evelina Carborn

Fotografen Anna Clarén utforskar behovet av att vara behövd

Vem är jag i min familj och vem är jag utan den? Vem behöver egentligen vem? Fotografen Anna Clarén utforskar i sin nya bok  Need to be needed – behovet av att vara behövd. Det är en inträngande skildring av att få vara en del av ett sammanhang. Hon är samtidigt aktuell med en stor fotoutställning med samma titel på Värmlands museum.

"När de allra mest grundläggande överlevnadsbehoven är tillgodosedda är behovet av att vara behövd det vi eftertraktar mest. Vi vill känna oss betydelsefulla i andras ögon; vi vill känna att vi har en viktig roll att fylla. Detta behov är förankrat i en längtan efter att få bidra till något större, bortom oss själva – syfte och riktning i livet", skriver Anna Clarén i efterordet.

I sina bilder undersöker Anna Clarén familjen som konstellation och dess inneboende kraft att hålla samman människor. En vuxen person väljer oftast sin familj, ett barn föds in i sin. Det är lätt att se barnets direkta behov av omsorg, men kanske är den vuxnes behov av att vara behövd minst lika stort? Vilka krav ställer familjen, vad händer med integriteten och det autonoma hos individen? Vad driver en människa i en familjekonstellation och vilka behov vill hon tillfredsställa?

Anna Clarén är mångfaldigt prisbelönt för sina bilder som ofta kretsar kring familjen och nära relationer.

Need to be needed är hennes tredje fotobok, efter Close to home (2013) och When everything changed (2018), som hon ger ut tillsammans med Bokförlaget Max Ström.

Boken kommer ut i samband med att Anna Clarén ställer ut på Värmlands Museum i Karlstad. Utställningen Need to be needed, med vernissage 21 april, presenterar 150 bilder och visas fram till och med den 10 september 2023.