Bokförlaget Max Ström, 2020-05-27

Foto: Elin Berge, Steven Zeff

Dubbel prislycka – Elin Berge och Peter Hanneberg

Vi är mycket stolta över våra fotografer Elin Berge och Peter Hanneberg som tilldelats de prestigefyllda priserna Lars Tunbjörk-priset och Årets naturfotograf.

Elin Berge tilldelas Lars Tunbjörk-priset 2020

Prissumman på 25 000 kronor delas ut av Borås Tidnings ägare Tore G Wärenstams stiftelse, i samarbete med Lars Tunbjörkstiftelsen.

Juryns motivering lyder:

 "Elin Berges fotografi präglas av upptäckarlust, engagemang och beslutsamhet. Kvinnorna har ofta huvudrollen. De kan ha bara bröst, klä sig i thailändska högtidsdräkter i Västerbottens granskog, bära slöjor eller hålla andliga gudinnehögtider i skogen. Elin Berge ser dem alla. På utsidan är vi olika – men på insidan är vi nog rätt lika?"

Elin Berge är aktuell med fotoboken Awakening och har tidigare gett ut böckerna Kungariket (Natur och Kultur), Drottninglandet och Slöjor (Bokförlaget Atlas) och intresserar sig för hur människans förståelse för världen präglas av kulturen och miljön runt omkring oss.

Elin Berge bor och verkar i Umeå och finns representerad i bland annat Hasselbladsstiftelsens samlingar.

Peter Hanneberg tilldelas stipendiet Årets naturfotograf 2019

Stipendiet delas ut för 29:e året och prissumman är 25 000 kronor.

Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, säger:

– Peter Hanneberg får stipendiet för att han med naturfotot som redskap under mer än 40 år skickligt och tongivande har arbetat för att öka kännedomen om och känslan för naturen och miljön i Sverige och i världen. Han har med sina naturtroget berättande bilder och egna texter starkt bidragit till att hävda naturvårdens intressen och skyddet av värdefull natur, senast med boken Öar.

Peter Hanneberg är fotograf, författare, journalist och biolog och har de senaste 40 åren varit verksam som natur- och reseskildrare och miljödebattör. Utöver boken Öar – världshavens unika utposter, har han tidigare gett ut boken Världsarv: människans mästerverk, båda utgivna på Bokförlaget Max Ström.