Bokförlaget Max Ström, 2023-03-17

Foto: Evelina Carborn

Anna Clarén är mottagare av Årets bild 2022 Hederpris

Anna Clarén är mottagare av Årets bild 2022 Hederspris som delades ut igår, den 16 mars, på Nalen i samband med årets prisgala. Anna Clarén har i många år uppmärksammats för sina skildringar av familjen och nära relationer.

Årets bild är Sveriges mest prestigefyllda pris för bildjournalister. Priset instiftades och ägs av Pressfotografernas klubb sedan 1942, syftet är att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury.

Prismotiveringen lyder:

”Årets mottagre av Årets bilds Hederpris har inspirerat nya generationer av pressfotografer som med mod och kunskap redan gjort avtryck i bildjournalistiken. Pristagaren har under en mångårig yrkesbana medoförtruten drivkraft höjt nivån för det bildjournalistiska berättandet. Hon har under sin tid som kursansvarig på Nordens fotoskola höjt ribban som gett vägledning, kunskap och handfast hjälp åt hundratals unga fotografer. Vinnaren är Anna Clarén!”

Anna Clarén är aktuell med Need to be needed som kommer ut i april i samband med sin stora fotoutställning på Värmlands Museum.  Det är hennes tredje fotobok efter Close to home (2013) och When everything changed (2018), som hon ger ut på Bokförlaget Max Ström.

Om Need to be Needed

Vem är jag i min familj och vem är jag utan den? Vem behöver egentligen vem? Fotografen Anna Clarén utforskar i sin nya bok behovet av att vara behövd – en inträngande skildring av att få vara en del av ett sammanhang. I sina bilder undersöker Anna Clarén familjen som konstellation, dess inneboende kraft att hålla samman människor.