Bokförlaget Max Ström, 2019-10-23

27 miljoner människor. 5 tidszoner. 360 sidor. 220 bilder. Ett Norden

I det förmodligen största fotoprojektet som någonsin har genomförts i Norden har tusen fotografer skildrat den nordiska vardagen.

Med sina nästan tre och en halv miljon kvadratkilometer bildar de nordiska länderna ett område som är större än Indien (märkligt nog ligger Norden till största delen i Nordamerika eftersom mer än 60 procent av dess yta utgörs av Grönland).

Norden är en region med de mest skiftande av naturtyper: vidsträckta slätter och höga berg, djupa skogar och ödsliga hedar, vindlande älvar och enorma glaciärer. Samtidigt bor de allra flesta av Nordens invånare i städer.

Bokförlaget Max Ström och stiftelsen Expressions of Humankind bjöd in alla dessa fotografer till att delta i detta dokumentationsprojekt för att skildra livet i Norden. Under en och samma vecka i maj 2019 vände de sina kameror mot det som normalt sett inte skildras i media – det vanliga livet med vardagsslit och vardagslycka. Tillsammans tog de tiotusentals bilder ur vilka en internationell jury valde ut de bästa bilderna - drygt 200 bilder. Dessa bilder blev boken Livet i Norden – och de visar tydligt att det är så mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt, oavsett var vi bor.

Projektet har letts av förläggaren och fotografen Jeppe Wikström tillsammans med Lars Dareberg, tidigare bildchef på Sydsvenska Dagbladet. Lars Darebergs roll har främst varit att samordna de närmare tusen fotografer som deltagit i projektet. Vissa fotografer har skickats på specifika uppdrag, för att säkerställa att täcka hela Norden. Till exempel skickades Emma Larsson till Svalbard, Marie von Krogh var ute på en oljeborrplattform i Nordsjön och Andrea Gjestvang åkte till Färöarna.

Men de flesta fotograferna var ändå hemma och skildrade sina egna närmiljöer. Evelina Carborn skildrade sin egen familj i en husbil medan DN:s Paul Hansen tog cykeln till Stadshuset och fotograferade brudpar som gifte sig i en rasande fart. Och Johanna Lundberg satte upp en tidsinställd kamera i familjens sovrum som visade familjens rörelsemönster under en natt – med en 11-månaders bebis som ligger allt annat än still.

Den 360 sidor tjocka boken kommer ut i sex olika språkversioner – svenska, finska, norska, danska, isländska och engelska.

Samtidigt som boken utkommer, öppnar den 24 oktober – på FN-dagen – en utställning med ett bilder ur projektet på Fotografiska i Stockholm.

 Projektet har finansierats med stöd av If, Veidekke, Ericsson och bland andra SJ och Nordiska Ministerrådet.