Bokförlaget Max Ström, 2025-11-03

Omslagsfoto: Peter Knutson, inlagefoto: Catarina König

Julens smaker med Catarina König: ”För mig handlar julen om dofter, värme och gemenskap”

Med värme, dofter och julstämning bjuder Catarina König in till en magisk december och en oförglömlig jul. I sin nya kokbok Jul med guldkant samlar hon allt som hör högtiden till – från adventsminglets läckra tilltugg och lyxiga drinkar till julbakets hembakta bröd och klassiska kakor.

Julbordet får ny glans med traditionella rätter i modern tappning, kryddade med Catarinas personliga touch och spännande inslag. Självklart rundas festligheterna av med ljuvliga efterrätter – skapelser som imponerar på både vänner och familj.

Catarina König:

Foto: Gustaf König

”Ända sedan jag var liten har julen varit viktig för mig. När jag sluter ögonen och tänker på julen kan jag direkt känna doften av nejlika, kanel och saffran. Känner du igen dig?

Julen är förknippad med många olika saker för olika människor, och för mig är det framför allt dofter och smaker som skapat upplevelser och minnen genom åren.

Nu vill jag bjuda in dig till allt vad jag tycker hör julen till, från julbak och festligt adventsmingel med goda tilltugg och härliga drinkar till maten på julbordet och ljuvliga juldesserter. Alla mina favoriter finns samlade i den här boken för att inspirera till en riktigt smakrik tid fram till jul och självklart under självaste julen.

En god jul ska innefatta god stämning, god gemenskap och framförallt en massa god mat. Det är min melodi.”

Ur innehållet

  • En jul fylld av värme, dofter och smaker
  • Adventsmingel
  • Julbak
  • Julbordet
  • Juldesserter

Vi bjuder på ett recept ur boken – Julgranar med färskost, lax och räkor

13 granar, 30 minuter

Kan vara de sötaste granarna man kan servera sina gäster. Enkelt att göra, magiskt gott och piffigt på en och samma gång. Ett perfekt tilltugg på adventsminglet – ingen lär gå hem besviken!

Ingredienser

½ rödlök

100 g skalade räkor

100 g kallrökt lax

300 g Philadelphiaost

½ citron, zest

Salt

Nymalen svartpeppar

1–2 krukor dill

1 granatäpple

13 salta, runda små kex

Gör så här

  1. Finhacka rödlöken och skär räkor och lax i mindre bitar.
  2. Blanda samman Philadelphiaost, finhackad rödlök, räkor, lax, citronzest, salt och nymalen svartpeppar i en bunke. Smaka av.
  3. Finhacka dillen och lägg på ett fat.
  4. Forma 13 små granar med hjälp av händerna och en sked. Rulla dem sedan i rikligt med dill.
  5. Dekorera med granatäppelkärnor – de blir som fina, röda julgranskulor.
  6. Sätt varje gran på ett runt salt kex strax före servering.