Förenta Nationerna - Historien bakom världens högkvarter


FN:s högkvarter är en av världens mest kända byggnader - och kanske den viktigaste av dem alla. När andra världskriget var till ända lovade världens länder att något liknande aldrig skulle få ske igen. Förenta nationerna bildades och idag har organisationen 193 medlemmar. Sedan grundandet 1945 har inga väpnade konflikter mellan världens mäktigaste nationer registrerats.

Högkvarteret ligger på Manhattan, på en tidigare slakthustomt. Idén att bygga här kom från en slug fastighetsmogul och pengarna från familjen Rockefeller och genom att sammankalla några av världens ledande arkitekter - däribland Le Corbusier, Oscar Niemeyer och svenske Sven Markelius - lyckades Trygve Lie, FN:s första generalsekreterare, trolla fram en symbol för den nyvunna freden; ett ultramodernt komplex som kom att representera en ljusnande framtid.

Arkitekturskribenten Mark Isitt har tillsammans med fotografen Åke E:son Lindman fått unik tillgång till detta mästerverk. Förutom säkerhetsrådets sal - där bland annat Kubakrisen fick sin upplösning - och den gyllene generalförsamlingen har man dokumenterat allt från Ban Ki-moons kontor på 38:e våningen i sekretariatet till tapetserarverkstaden i konferensbyggnadens kalla källare. Som första utomstående har de fått dokumentera resultatet av den renovering för 12 miljarder kronor som komplexet genomgått det senaste decenniet. I bild och text fångar de en miljö som andas såväl James Bond som Mad Men.

Boken är den första i sitt slag; aldrig tidigare under FN-högkvarterets 65 år har det dokumenterats i sådan detalj. Detta är en skildring av byggnadernas arkitektur och tillkomst. En storslagen bok som gör "Världens viktigaste hus" rättvisa.

Mark Isitt är prisbelönt arkitekturkritiker på Göteborgs-Posten och har skrivit om arkitektur och design i svenska och internationella tidskrifter i 25 år.

Åke E:son Lindman är Sveriges mest erfarna arkitekturfotograf. Han är hyllad för sina många böcker och arbetar för såväl svenska som internationella tidskrifter


      
Författare: Åke E:son Lindman & Jan Eliasson & Mark IsittUtgivningsdatum: 2015-10-22
ISBN: 9789171263100Genre: Övrigt
Formgivning: Patric LeoFoto: Åke E:son Lindman
Bandtyp: InbundenFormat: 230 x 306
      
Andra böcker av Åke E:son Lindman, Jan Eliasson och Mark Isitt

United Nations - the story behind the headquarters of the world

» Läs mer

25 kvadrat

2014 var det premiär för de så kallade attefallshusen, och svenska folket får bygga 25 bygglovsbefriade...

» Läs mer

Katalog


                                                                          

Nyheter
Onsdag 25-10 2017

Publishingpriset fortsätter hylla Max Ström

Årets fackbok och Årets praktverk ­– två av Publishingprisets mest prestigefyllda utmärkelser gick i år till Max Ström-böckerna Dag Hammarskjöld – Att bära världen och We Have a Dream.

Fredag 1-9 2017

Godnattsagor för rebelltjejer

Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut?

Onsdag 31-5 2017

Nobelfesten utsedd till Världens bästa kokbok

De svenska stjärnkockarna Gert Klötzke och Niclas Wahlström tog i helgen emot det prestigefyllda priset Världens bästa kokbok under en ceremoni i Yantai, Kina.

Torsdag 30-3 2017

Last night in Sweden – The true Story

Stiftelsen Expressions of Humankind och Bokförlaget Max Ström samlar landets bästa dokumentärfotografer för att visa vad som verkligen hände ”last night in Sweden”. Projektet sattes igång med rekordfart som svar på Donald Trumps ökända uttalande i slutet av februari.

» Nyhetsarkiv
Sociala nätverk

Besök oss på Facebook

Besök oss på Twitter

Besök oss på YouTube

Bokförlaget Max Ström Kyrkslingan 11 111 49 Stockholm Telefon 08-545 043 00 Fax 08 545 043 11 Epost info@maxstrom.se
Stäng popupfönstret

Stäng popupfönstret