People I know»Inta Ruka måste ha fått en väldigt fin kontakt med de människor hon plåtar. De litar fullständigt på henne och de visar vilka de är och därför blir denna bok så mäktig som upplevelse att bläddra i. Man känner att man i dessa bilder, som är svartvita och fantastiskt vackra, möter människor och får deras berättelser - ordlöst.«
SVT Go'morron


»Ordet autenticitet får plötsligt en kropp av kött och blod. Människorna stiger ut ur bildens ram och kommer mig till mötes. Befolkar mina rum. Och som om det inte räckte ackompanjeras dessutom bilderna av fotografens prydligt handskrivna kommentarer där varje persons namn och liv anges i korta drag. Verkligheten har vid det här laget besegrat fiktionen såpass att jag måste stryka med fingret över texten för att se om den färgar av sig. För ett ögonblick tror jag att den tunna blyertsskriften är ditskriven just för mig, i bara mitt exemplar av denna i alla bemärkelser tunga bok.«
SVD

»En känsla för människan«
FOTO

»Inta Ruka lyckades inte bara fånga det avgörande ögonblicket, hon hade tid att lyssna också«
Sydsvenskan

»People I know är ett måste för alla som gillar klassisk dokumentär fotografi. Boken är också ett riktmärke för alla som undrar över hur man kombinerar dokumentära bilder och nära porträtt.«
FOTOSIDAN

»Hon har lyckats med det svåraste. Att fotografera människor oförställda, som om fotografen och kameran inte var närvarande när bilderna togs.«
DN.

»Just autenticiteten och att bilderna är befriade från all sentimentalitet, är det som ger dessa fotografier deras fullständigt övertygande närvaro«
NA

»makalösa möten [...] levande minnen [...] en genrositet som det är lätt att röras över, och makalös att ta del av«
Nordvästra Skånes Tidningar

»den här fantastiskt vackra och överväldigande boken [...] är så nära magi och ett äkta möte man kan komma«
MENY


Inta Ruka är ett hett namn i Europas bildvärld. Hon är Lettlands mest kända fotograf och porträtterar sina landsmän med en nyfikenhet, ärlighet och en ömsesidig tillit som gör hennes bilder exceptionellt verklighetsnära.

Detta är första gången hennes bilder samlas i en stor retrospektiv bok. Denna storslagna monografi rymmer bland annat de tre stora fotografiska projekt som hon arbetat med sedan 1970-talet: My Country People, People I Happened to meet och Amalias Street 5a.

Ute Eskildsen, curator och chef för det fotografiska museet i Essen har skrivit en essä som beskriver Rukas bakgrund och konstnärskap.

Lars Tunbjörk, personlig vän och fotografisk kollega, har tillsammans med formgivaren Patric Leo gjort urvalet av bilderna till boken. Resultatet är en utsökt bok med mer än 150 foton.

Inta Rukas bilder har visats på flera stora internationella utställningar och hon finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm. Under 2012 och 2013 är flera stora utställningar med hennes verk planerade i Sverige, bland annat i Katrineholm, Umeå och Stockholm.

På grund av det stora internationella intresset utkommer boken i en svensk-engelsk utgåva.

      
Författare: Inta RukaUtgivningsdatum: 2012-05-11
ISBN: 9789171262202Genre: Övrigt
Formgivning: Patric LeoFoto: Inta Ruka
Bandtyp: InbundenFormat: 297 x 314
      
Katalog


                                                                          

Nyheter
Onsdag 25-10 2017

Publishingpriset fortsätter hylla Max Ström

Årets fackbok och Årets praktverk ­– två av Publishingprisets mest prestigefyllda utmärkelser gick i år till Max Ström-böckerna Dag Hammarskjöld – Att bära världen och We Have a Dream.

Fredag 1-9 2017

Godnattsagor för rebelltjejer

Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut?

Onsdag 31-5 2017

Nobelfesten utsedd till Världens bästa kokbok

De svenska stjärnkockarna Gert Klötzke och Niclas Wahlström tog i helgen emot det prestigefyllda priset Världens bästa kokbok under en ceremoni i Yantai, Kina.

Torsdag 30-3 2017

Last night in Sweden – The true Story

Stiftelsen Expressions of Humankind och Bokförlaget Max Ström samlar landets bästa dokumentärfotografer för att visa vad som verkligen hände ”last night in Sweden”. Projektet sattes igång med rekordfart som svar på Donald Trumps ökända uttalande i slutet av februari.

» Nyhetsarkiv
Sociala nätverk

Besök oss på Facebook

Besök oss på Twitter

Besök oss på YouTube

Bokförlaget Max Ström Kyrkslingan 11 111 49 Stockholm Telefon 08-545 043 00 Fax 08 545 043 11 Epost info@maxstrom.se
Stäng popupfönstret

Stäng popupfönstret