Last night in Sweden – The true Story


2017-03-30

Stiftelsen Expressions of Humankind och Bokförlaget Max Ström samlar landets bästa dokumentärfotografer för att visa vad som verkligen hände ”last night in Sweden”. Projektet sattes igång med rekordfart som svar på Donald Trumps ökända uttalande i slutet av februari.Foto: Jack Mikrut

 

– Att världens mäktigaste person sprider osanningar om Sverige för att vinna politiska poänger är inte acceptabelt. Men kameran ljuger inte. Det här blir vårt sätt att ge en mer nyanserad bild av Sverige 2017, säger den prisbelönte fotojournalisten Paul Hansen, en av hundra fotografer som medverkar i projektet.

 

Under den senaste tiden har bilden av Sverige debatterats flitigt. Många högerextrema sajter fabricerar falska nyheter om Sverige och målet med Last night in Sweden är att ge en Sverigebild som är mer rättvisande. Projektet kommer att resultera i en fotobok som ges ut i mitten av augusti och en utställning.


Huvudman för projektet är den svenska stiftelsen Expressions of Humankind. En ideell stiftelse som bland annat skapat det uppmärksammade fotoprojektet A Day in the World. Det senaste projektet var 50 sätt att rädda Östersjön, en bok som delas ut gratis i klassuppsättningar till alla högstadieskolor i Sverige, Finland och Baltikum.


Bilderna i Last Night in Sweden tas av ett hundratal av Sveriges främsta fotografer, bland andra Paul Hansen, Linda Forsell, Anna Clarén, Jonas Lindqvist, Anette Nantell, Åsa Sjöström, Ola Torkelsson, Hannah Modigh, Jack Mikrut och Roger Turesson. Fotografernas uppdrag är att skildra hela Sverige så som det ser ut idag.


– Det här är en varm och nära skildring, men vi kommer inte att väja för problematiska frågeställningar.  Det som skildras måste däremot vara proportionerligt och nyanserat, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström och en av grundarna till Expressions of Humankind.
 
Bilderna kommer att tas under första hälften av maj. En särskild jury väljer ut de bilder som publiceras och boken skapas av en kvalificerad redaktion, bestående av erfarna journalister och redaktörer.
 
För att finansiera projektet lanserar Expressions of Humankind också en Kickstarter-kampanj. Ett av målen är att det första exemplaret skickas – till president Trump.
 
– Det är viktigt att motverka lögner och alternativa fakta, säger Jeppe Wikström. Det här är ett dokumentationsprojekt som siktar lika mycket till samtiden som till framtiden.

 

Läs mer och stötta projektet på Kickstarter.

Katalog


                                                                          

Nyheter
Onsdag 25-10 2017

Publishingpriset fortsätter hylla Max Ström

Årets fackbok och Årets praktverk ­– två av Publishingprisets mest prestigefyllda utmärkelser gick i år till Max Ström-böckerna Dag Hammarskjöld – Att bära världen och We Have a Dream.

Fredag 1-9 2017

Godnattsagor för rebelltjejer

Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut?

Onsdag 31-5 2017

Nobelfesten utsedd till Världens bästa kokbok

De svenska stjärnkockarna Gert Klötzke och Niclas Wahlström tog i helgen emot det prestigefyllda priset Världens bästa kokbok under en ceremoni i Yantai, Kina.

Torsdag 30-3 2017

Last night in Sweden – The true Story

Stiftelsen Expressions of Humankind och Bokförlaget Max Ström samlar landets bästa dokumentärfotografer för att visa vad som verkligen hände ”last night in Sweden”. Projektet sattes igång med rekordfart som svar på Donald Trumps ökända uttalande i slutet av februari.

» Nyhetsarkiv
Sociala nätverk

Besök oss på Facebook

Besök oss på Twitter

Besök oss på YouTube

Bokförlaget Max Ström Kyrkslingan 11 111 49 Stockholm Telefon 08-545 043 00 Fax 08 545 043 11 Epost info@maxstrom.se
Stäng popupfönstret

Stäng popupfönstret